Θηλασμός: Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή του Μωρού σας

Ο θηλασμός είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος για να μάθετε να ικανοποιείται τις ανάγκες του μωρού σας. Εκτός του ότι παρέχει πλήρη τροφή και προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες, το μητρικό γάλα χωνεύεται εύκολα και γρήγορα. Και το σπουδαιότερο είναι ότι ο θηλασμός δημιουργεί ένα ιδιαίτερο δεσμό με το μωρό σας. Η ασφάλεια της αγκαλιάς σας, η απαλότητα του αγγίγματος σας, ο ήχος της φωνής σας – όλα αυτά μαζί με την υπέροχη θρεπτική αξία του γάλακτός σας – βοηθάνε το μωρό σας να μεγαλώνει με υγεία.

Οι πρώτες μέρες του θηλασμού

Αρχίστε το θηλασμό νωρίς και θηλάζετε συχνά. Πριν έρθει το γάλα σας, το μωρό παίρνει πρωτόγαλα (πύαρ), ένα κιτρινωπό υγρό, που είναι πλούσιο σε ανοσοποιητικούς παράγοντες και ευκολοχώνευτο. Το γάλα αυτό καθεαυτό έρχεται μεταξύ της δεύτερης και έκτης ημέρας. Στην αρχή υπάρχει ακόμη πρωτόγαλα μαζί με το γάλα που το κάνει να φαίνεται σαν κρέμα. Αργότερα, όταν το πρωτόγαλα φεύγει, το γάλα εμφανίζεται σαν νερωμένο. Παρ’ όλα αυτά είναι η τέλεια τροφή για το μωρό σας με όλες τις θρεπτικές και προστατευτικές ουσίες στις ακριβείς τους αναλογίες.

Δεν είναι απαραίτητο να δίνετε ξένο γάλα, νερό ή τσάι μεταξύ των γευμάτων, γιατί μπορεί αυτό να κάνει το μωρό σας να χορταίνει υπερβολικά και να έχει την τάση να κοιμάται και να μην μπορεί να θηλάζει κανονικά. Οι συχνοί θηλασμοί θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μωρού σας.

Ξεκινώντας με το μωρό σας

Πλένετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε το θηλασμό. Μετά, κρατήστε το μωρό έτσι ώστε να είναι ξαπλωμένο στο πλευρό του με ολόκληρο το σώμα του γυρισμένο προς το μέρος σας. Εάν κάθεστε μπορεί να χρειαστείτε ένα μαξιλάρι πάνω στα πόδια σας, από κάτω του, για να το φέρετε αρκετά κοντά στη θηλή σας. Εάν είστε ξαπλωμένη, βάλτε το μωρό στο πλάι του γυρισμένο προς το μέρος σας.

Τραβήξτε το μωρό κοντά σας, στηρίξτε το στήθος σας με το ένα χέρι και απαλά αγγίξτε το κάτω χείλος του με τη θηλή σας. Καθώς το μωρό γυρίζει και ανοίγει το στόμα του, τραβήξτε το κοντύτερα ώστε η θηλή σας να μπει αρκετά μέσα στο στόμα του. Το μωρό πρέπει να πάρει μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω (σκούρο μέρος) στο στόμα του μαζί με τη θηλή. Αν πονάτε όταν θηλάζει βγάλτε το από το στήθος βάζοντας το μικρό δάχτυλό σας ανάμεσα στο στόμα του μωρού και το στήθος σας και πιέζοντας το στήθος προς τα κάτω. Το μωρό θα ανοίξει το στόμα του, θα το αφήσει και ξαναρχίστε. Αναπαυθείτε και μη βιάζεστε. Να είστε υπομονετική – και οι δύο θα γίνετε πιο άνετοι με την εμπειρία.

Η φροντίδα της θηλής

Δεν είναι αναγκαίο να καθαρίζετε τις θηλές σας πριν από κάθε θηλασμό. Ένα πλύσιμο την ημέρα με σκέτο νερό είναι αρκετό. Αποφύγετε σαπούνια, οινόπνευμα και άλλα ιδιοσκευάσματα που στεγνώνουν και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό της θηλής.

Ένα κατάλληλου μεγέθους αλλά όχι σφιχτό σουτιέν θηλασμού εξασφαλίζει υποστήριξη στο στήθος και μπορεί να αυξήσει την άνεση σας. Εάν αφήνετε τα ανοίγματα του σουτιέν κατεβασμένα για λίγο χρόνο μετά το θηλασμό για να στεγνώσουν στον αέρα οι θηλές, θα τις βοηθάει να γίνουν πιο ανθεκτικές. Μην χρησιμοποιείται πλαστική επένδυση στο σουτιέν σας. Βάλτε ένα καθαρό βαμβακερό μαντήλι στο σουτιέν για να απορροφήσει το γάλα που ξεφεύγει ή πιέστε απλά με το χέρι σας ή το μπράτσο σας τη θηλή για ένα λεπτό, εάν αισθάνεστε ότι το γάλα αρχίζει να τρέχει μόνο του.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε

Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως προτιμούν γεύματα κάθε 2 ή 3 ώρες (υπολογίζοντας το χρόνο από την αρχή του ενός θηλασμού μέχρι την αρχή του επόμενου). Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα της μητέρας χωνεύεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από το ξένο γάλα. Η συνηθισμένη διαδικασία είναι η εξής: θηλάστε το μωρό σας από τη μια πλευρά για 10 λεπτά. Μετά από μια μικρή διακοπή για να ρευτεί ή για να το αλλάξετε, θηλάστε το από το άλλο στήθος όσο εσείς ή αυτό θέλει (10 λεπτά ή περισσότερο).

Στον επόμενο θηλασμό, θηλάστε πρώτα από εκεί που θηλάσατε τελευταία την προηγούμενη φορά. Πολλά μωρά προτιμούν συχνούς θηλασμούς μικρής διάρκειας. Άλλα μωρά προτιμούν ένα θηλασμό μεγάλης διάρκειας.

Δώστε στο μωρό σας τον χρόνο που χρειάζεται. Μην βιάζεστε να τελειώσετε τον θηλασμό. Μην ξεχνάτε πως οι πρώτες 40 ημέρες είναι “περίοδος μαθήσεως” και για σας και για το μωρό σας και ο χρόνος και η υπομονή μπορούν να λύσουν πολλά από τα προβλήματα.

Παίρνει αρκετό γάλα;

Πολλές μητέρες έχουν την εντύπωση πως έτσι και περάσει το σπάργωμα του στήθους, χάνουν και το γάλα τους. Το γάλα δεν ελαττώνεται γιατί ο θηλασμός φέρνει πάντα την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος. Εάν το μωρό σας βρέχει 6 – 8 πάνες την ημέρα και έχει 3 – 5 κενώσεις, αυτό σημαίνει πως παίρνει αρκετό γάλα, γιατί το σώμα αποβάλλει ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει. Το μωρό που τρέφεται μόνο με το γάλα της μητέρας του δεν χρειάζεται νερό. Ακόμη και όταν κάνει πολλή ζέστη, θηλάζοντας περισσότερο θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του για υγρά. Μπορείτε πάντα να κρίνετε από τις πάνες του.

Το βάρος των νεογέννητων ποικίλει

Πολλά μωρά χάνουν βάρος μετά τη γέννα, είτε θηλάζουν είτε όχι. Μπορεί να περάσουν και τρεις εβδομάδες για να επανέλθουν στο βάρος που είχαν όταν γεννήθηκαν. Είναι αρκετό να ζυγίζετε το μωρό σας μια φορά το μήνα όταν επισκέπτεστε το γιατρό. Αν παίρνει μισό ως ένα κιλό βάρος κάθε μήνα είναι αρκετό.

Κενώσεις

Το μωρό που παίρνει μόνο μητρικό γάλα συνήθως δεν έχει δυσκοιλιότητα. Μπορεί να ενεργείται έξι ή περισσότερες φορές την ημέρα και μετά τον πρώτο μήνα μια φορά κάθε πέντε ή έξι μέρες. Και οι δύο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Νυχτερινοί θηλασμοί

Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες το μωρό συνήθως ξυπνά τη νύχτα για να θηλάσει. Μερικά μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνήσουν από τις πρώτες μέρες. Άλλα ξυπνούν τη νύχτα για αρκετούς μήνες, είτε θηλάζουν είτε όχι. Εάν το μωρό θηλάζει και σας ξυπνάει τη νύχτα, μια πολύ καλή επιλογή είναι να κοιμηθεί μαζί σας στο κρεβάτι.

Τρώτε σωστά

Διατηρείται τους κανόνες καλής διατροφής και πίνετε αρκετά υγρά για να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα. Με τον θηλασμό διψάτε πολύ, γι’ αυτό μην διστάζετε να πίνετε πολλά υγρά. Φάτε ή πιείτε κάτι θρεπτικό. Δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εκτός απ’ αυτές που σας προκαλούν αλλεργία.

Είναι καλύτερα να τρώτε κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί και να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβείτε το κανονικό σας βάρος εφ’ όσον θηλάζετε. Μην ξεχνάτε πως η πείνα δημιουργεί κούραση και όταν η μητέρα είναι κουρασμένη τότε το μωρό γίνεται ευέξαπτο.

Μία τελευταία σημείωση

Το σπουδαιότερο για ένα επιτυχή θηλασμό είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Καθώς περνούν οι εβδομάδες θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα είστε περήφανη και χαρούμενη που θηλάζετε το μωρό σας.

Πηγή: www.lalecheleague.org

Scroll to Top