Ευτοκία, Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού

Η Ευτοκία

Ιστορία
Η επίσκεψη στην Ελλάδα το 1997 και η ομιλία στο μαιευτήριο «Ελενα» της Αμερικανίδας μαίας Clarabeth Loprinzi-Cassel έγινε η αιτία τα άτομα που σήμερα  αποτελούμε τον πυρήνα της «Ευτοκίας» να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε.
Το 2001 ιδρύεται μη κερδοσκοπικό σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού, με την επωνυμία “ΕΥΤΟΚΙΑ” μετά από παρότρυνση και έμπνευση και άλλων γνωστών στο χώρο του φυσικού τοκετού ατόμων: Frederick Leboyer, Michel Odent, Suzan Arms και Emmanuel Galacteros οι οποίοι είναι επίτιμα μέλη της Ευτοκίας.
Σήμερα μελή μας είναι μητέρες μαίες γιατροί ψυχολόγοι και άλλοι, επαγγελματίες και μη, άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα μητρότητας.
Η Ευτοκία είναι μέλος της Ομοσπονδίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Ελλάδος και του Ευρωπαϊκού δικτύου οργανώσεων για τον τοκετό ΕNCA [European Network of Childbirth Associations].
Βρισκόμαστε σε μια συνεχή δραστηριότητα με ομάδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες κλπ. πιστοί στους σκοπούς και στόχους μας.
Το σωματείο διοικείται από Δ.Σ. 7 μελών, το οποίο εκλέγεται ανά τριετία.
Σήμερα το Δ.Σ. απαρτίζουν:
1) Ελευθερία Δημοπούλου, πρόεδρος
2) Ευαγγελία Χρηστάκου, αντιπρόεδρος,
3) Σάντρα Φράντζια, ταμίας,
4) Μαρία Κύρου, γραμματέας,
5) Ειρήνη Τζιβρά, ειδικός γραμματέας,
6) Αντιγόνη Ωραιοπούλου, μέλος
7) Λαμπρινή Παληκαρά, μέλος,
8) Ευαγγελία Φιλιππάκη, αναπληρωματικό μέλος.

ΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Επειδή τα τελευταία χρόνια το όνομα της ΕΥΤΟΚΙΑΣ έχει χρησιμοποιηθεί εν αγνοία της και για σκοπούς μη συμβατούς με αυτούς του Σωματείου, σας ενημερώνουμε ότι:

Το Σωματείο προώθησης Φυσικού Τοκετού «ΕΥΤΟΚΙΑ» έχει πρόθεση και σκοπό την προαγωγή του φυσικού τοκετού με:
Μαθήματα, που οργανώνονται στον χώρο του Σωματείου
Συναντήσεις και προσφορά ενημερωτικού υλικού
Επιστημονικά Προγράμματα, Συνέδρια, Συμπόσια
Έκδοση εντύπων
Οι συναντήσεις έχουν αποκλειστικά και μόνον σαν σκοπό την ενημέρωση και   εκπαίδευση των εγκύων και των συντρόφων τους. (σε θέματα που αφορούν τη σωματική και συναισθηματική προετοιμασία του ζευγαριού για τον τοκετό, τις δυνατότητες και τα διαφορετικά είδη τοκετού και την προετοιμασία, ώστε το ζευγάρι να έχει μία ομαλή μετάβαση στη μητρότητα και τη πατρότητα καθώς και τη δυνατότητα να δεθεί αρμονικά με το μωρό του).

Η ΕΥΤΟΚΙΑ στηρίζεται και χρησιμοποιεί πάντα την επιστημονική γνώση, ενημερώνεται για τις εξελίξεις και προσφέρει αποκλειστικά και μόνον συμβουλευτική υποστήριξη.

Η ΕΥΤΟΚΙΑ δεν αναλαμβάνει και δεν πραγματοποιεί τοκετούς.
Η ΕΥΤΟΚΙΑ δεν είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες των επαγγελματιών -μελών της εκτός των χώρων του σωματείου και δεν πρέπει με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα να ταυτίζεται μαζί τους.

Αποκλειστικώς υπεύθυνοι για τους διενεργούμενους τοκετούς είναι οι μαιευτήρες γυναικολόγοι και οι μαίες που συμμετέχουν σε αυτούς.

Η ΕΥΤΟΚΙΑ δεν είναι υπεύθυνη και διαχωρίζει τη θέση της με άτομα που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια της και δεν υπακούουν και δεν πληρούν τους κώδικες δεοντολογίας, τον επαγγελματισμό και τους κανόνες, που διασφαλίζουν την άψογη και οριοθετημένη εφαρμογή των γνώσεων, που προσφέρει.

Με βάση τα ανωτέρω, για οποιαδήποτε πληροφορία σας δοθεί, σε σχέση με εκπαίδευση, τοκετό κλπ, όπου έχει χρησιμοποιηθεί το όνομα της ΕΥΤΟΚΙΑΣ (ή των μελών της), επικοινωνήστε οπωσδήποτε με το Σωματείο, ώστε να έχετε άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση.

Ευχαριστούμε.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ευτοκιας

Η Πρόεδρος

Δημοπούλου Ελευθερία