Ευτοκία, Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού

Frederick Leboyer

flFREDERICK LEBOYER – Γάλλος μαιευτήρας, συγγραφέας, ποιητήςΓυναικολόγος- μαιευτήρας ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν διευθυντής μαιευτικής κλινικής στο Παρίσι. Το βιβλίο του ” Γέννα χωρίς βία ” που εκδόθηκε την δεκαετία του 70 δημιούργησε επανάσταση στο χώρο της μαιευτικής. Έθετε ερωτήματα για τον τρόπο υποδοχής του νεογέννητου.

Μιλούσε για απαλό φωτισμό και ησυχία στο περιβάλλον την ώρα της γέννησης, το νεογέννητο να τοποθετείται αμέσως μετά την γέννα πάνω στη κοιλιά της μητέρας, ο ομφάλιος λώρος να κόβεται μόνο εφ΄όσον από μόνος του έχει σταματήσει να πάλλεται και έτσι το μωρό να έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες κ.λ.π. Μετά από αυτή την αλλαγή στη φιλοσοφία της γέννας, ο Leboyer βοήθησε σε 1000 γέννες με την καινούργια προσέγγιση πριν συνταξιοδοτηθεί. Για τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου γέννησης έχει γίνει μελέτη από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόνης.

Ο ίδιος έχει ασχοληθεί με τη Γιόγκα και το βιβλίο ” Γέννα χωρίς βία ” το έγραψε στην Ινδία όπου έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα κοντά στο δάσκαλο του Swami Prajnanpad.Αργότερα ασχολήθηκε και με το Tai Chi και Chi Kong. Κατανοώντας τη σημασία της διαφραγματικής αναπνοής στην εγκυμοσύνη και στο τοκετό, εδώ και χρόνια παραδίδει σεμινάρια στα οποία χρησιμοποιεί στοιχεία κίνησης του σώματος από το Tai Chi, σε συνδυασμό με εκφώνηση ήχων, των βασικών φωνηέντων, σε μουσική κλίμακα, για την απελευθέρωση και λειτουργία της διαφραγματικής αναπνοής, στις εγκύους. Ο Leboyer έχει γράψει πολλά ακόμα βιβλία με θέμα την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Είναι λιγότερο γνωστό ότι είναι και ποιήτης και έχει γράψει αρκετές ποιητικές συλλογές και δοκίμια.