Ευτοκία, Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού

Μαρία Κύρου, Msc, ειδικός γραμματέας

Μαία-Σύμβουλoς Ομάδων Εγκύων και Λεχωίδων, Διεθνώς Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ

Είμαι απόφοιτος της Ανωτάτης Μαιευτικής Σχολής Αθηνών (ΑΤΕΙ Μαιευτικής 1998-2002).

Είμαι μέλος και συνεργάζομαι με το Σωματείο «Ευτοκία» από το 2007.

Είμαι γραμματέας του Σωματείου και συνυπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό Ομάδων Προετοιμασίας για Γονεικότητα. Από το 2014 είμαι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό Ομάδων Βρεφικού Μασάζ.
Έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της εγκύου, έλαβαεκπαίδευση στη Συμβουλευτική Ομάδων και Οργανισμών από τον Ελληνικό Οργανισμό Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση. Στο χώρο αυτό συντόνισα το 2008 την πρώτη Υποστηρικτική – Συμβουλευτική Ομάδα για Εγκύους.

Με διαρκές ενδιαφέρον κι αγάπη για την εγκυμονούσα και το βρέφος ολοκλήρωσα το 2015 το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα για την «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας κατά την εγκυμοσύνη, την νεογνική και την βρεφική περίοδο», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεχούς επιθυμίας για καλύτερη παροχή υπηρεσιών έλαβα το δίπλωμά μου στην Yoga for Maternity από τον οργανισμό Birthlight.

Ολοκλήρωσα το 2019  την ποιοτική έρευνα σε γυναίκες που έκαναν προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγούμενη καισαρική τομή (Vbac), με θέμα «Τραυματική Εμπειρία Τοκετού –  Ρόλος της Μαίας», στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου διπλώματος.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σε θέματα θηλασμού και εναλλακτικών μεθόδων τοκετού.

Έχω συμμετάσχει με εργασίες σε πανελλήνια συνέδρια και συνέδρια του εξωτερικού.

Από το 2006 ασκώ το ελεύθερο επάγγελμα και προσφέρω μαιευτική φροντίδα, έχοντας λάβει εκπαίδευση στον Φυσικό τοκετό, τον Τοκετό στο σπίτι και τον Tοκετό μετα από Προηγούμενη Καισαρική Τομή (V.B.A.C.).

Είμαι μέλος του Συλλόγου Μαιών Αθηνών, τουΣυνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος και του Διεθνή Οργανισμού Ομαδικής Ψυχοθεραπείας.

Προσωπικό μου όραμα είναι ο τοκετός για κάθε γυναίκα να αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής, καθώς αυτός ο δρόμος θα κάνει και πιο εύκολη την μετάβαση στην γονεικότητα!