Ευτοκία, Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού

Προτεινόμενα Βιβλία

Επιμέλεια Τραγέα Ρ.
Τα παρακάτω βιβλία υπάρχουν και στην βιβλιοθήκη του σωματείου Ευτοκία.
book1Η γέννα στο δρόμο της φύσης. Με φωτογραφίες Φυσικού Τοκετού
Μεγάλο Σχήμα
Σελ. 176
Συγγραφέας M. Odent
Εκδόσεις Θυμάρι. 2η έκδοση

Νέα έκδοση συμπληρωμένη με κείμενα Ελλήνων ειδικών. Έχει χαρακτηριστεί ως το βιβλίο της αντί-μαιευτικής. Ο συγγραφέας αμφισβητεί την κατάχρηση της τεχνολογίας δεν απορρίπτει την σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη, ούτε προτείνει στις γυναίκες να αγνοήσουν την επιστήμη και να επιστρέψουν στις προκαταλήψεις να βάλουν σε κίνδυνο την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους. Ζητά από τους ειδικούς τον εξανθρωπισμό της επιστήμης ώστε αυτή να υπηρετεί την έγκυο, ζητά από την γυναίκα να έχει την γνώση και να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων να κατευθύνει τον τοκετό της να γεννά να μην την ξεγεννούν.
book2Τα Τρυφερά χέρια. Με φωτογραφίες και οδηγίες για το παραδοσιακό μασάζ
Μεγάλο σχήμα
Σελ. 112
Συγγραφέας F. Leboyer.
Εκδόσεις Θυμάρι.

Το βιβλίο μέσα από φωτογραφίες και λεπτομερείς οδηγίες μας εισάγει στην παραδοσιακή τέχνη του μασάζ. Ο αναγνώστης ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες μπορεί να εφαρμόσει άριστα το μασάζ και δώσει στο νεογνό του την χαρά της επαφής και την ευχαρίστηση της άσκησης και χαλάρωσης. Αποδεικνύει την ευεργετική επίδραση του μασάζ στην ανάπτυξη του παιδιού.
book3Νανουρίσματα.
Μεσαίο σχήμα – Δίχρωμο
Σελ. 160 και CD
Εκδόσεις Θυμάρι. 2η έκδοση

Περιλαμβάνει Νανουρίσματα, Ταχταρίσματα, Παινέματα, Χελιδονίσματα, Παιχνίδια, Κάλαντα, Αινίγματα, Σπαζοκεφαλιές. Προέρχονται από την λαϊκή παράδοση και η συγκέντρωση και επιλογή έγινε από την Μαργαρίτα Κουλεντιανού. Συνοδεύεται από CD

 

 

book4Το Σώμα μου, η Εγκυμοσύνη μου κ Εγώ.
Μεσαίο σχήμα
Σελ. 160
Συγγραφείς M Bertherat, T Bertherat, P Brung
Εκδόσεις Θυμάρι

Το βιβλίο είναι γραμμένο από μια δημοσιογράφο που μένει έγκυος και κρατά ημερολόγιο, την μητέρα της που είναι θεραπεύτρια και μία μαία Κάθε μία μεταφέρει την εμπειρία και την γνώση της. Μέσα από το βιβλίο θα ανακαλύψετε την έμφυτη γνώση και δύναμη που κρύβεται μέσα σας, θα δείτε πως είναι φτιαγμένο το σώμα σας και πως να ετοιμαστείτε να γεννήσετε με τις δικές σας δυνάμει

 

book5Το παιδί μας.
Μεσαίο Σχήμα Σελ. 510
Συγγραφέας
Εκδόσεις Θυμάρι 4η έκδοση
Το βιβλίο ασχολείται με την ανάπτυξη του παιδιού από την εγκυμοσύνη μέχρι την προσχολική ηλικία. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός που μελετάει τις ανάγκες του σωματικές, συναισθηματικές και διανοητικές, καθώς και τις παιδικές ασθένειες και προτείνει την ανάλογη αντιμετώπιση. Αναφέρεται στις τελευταίες παιδαγωγικές αντιλήψεις που επαναφέρουν μερικές από τις παραδοσιακές πρακτικές.

 

 

book6Υπογονιμότητα όταν η ψυχή λέει όχι.
Σελ. 260

Συγγραφέας Ute Auhagen-Stephanos Εκδόσεις Θυμάρι
Η συγγραφέας του βιβλίου το λέει ξεκάθαρα: Όταν η ψυχή λέει ΟΧΙ, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία του προβλήματος -εφόσον δεν υπάρχει οργανικό εμπόδιο- στον ψυχικό χώρο, στα συναισθήματά μας. Ν’ ανοίξουμε την πόρτα στο παρελθόν μας -πρόσφατο και παλιότερο- για να φέρουμε στο φως εγκαταλειμμένες επιθυμίες και ανάγκες. Τότε μόνο υπάρχει πιθανότητα να εκπληρωθεί η ελπίδα για ένα παιδί, ή να βρεθεί ένας υγιής τρόπος συμφιλίωσης με την πραγματικότητα. Ένα θαρραλέο βιβλίο που ενθαρρύνει τα ζευγάρια ν’ αντιμετωπίσουν με ευαισθησία την υπογονιμότητα και τις συνέπειές της.

book7Εννέα μήνες στον παράδεισο.
Σελίδες : 219
Συγγραφέας Α. Tomatis
Εκδόσεις : ΡΕΩ

Ιστορίες από την ενδομήτρια ζωή. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στην ενδομήτρια ζωή. Εξηγεί τους μηχανισμούς με τους οποίους η φωνή της μητέρας του επηρεάζει την μελλοντική ανάπτυξη του νεογέννητου και του ενήλικα. Το έμβρυο αντιδρά συνειδητά στα ηχητικά ερεθίσματα και ιδιαίτερα στην φωνή της μητέρας του. Η ακοή είναι η αίσθηση που λειτουργεί από τους πρώτους μήνες της ενδομήτριας ζωής, μέσω αυτής επηρεάζεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

 

book8H Καισαρική τομή.
Σελίδες : 192
Συγγραφέας Μ. Odent
Εκδόσεις : ΡΕΩ

Ο συγγραφέας εξετάζει το θέμα της καισαρικής τομής από όλες τις πλευρές και δίνει πληροφορίες για τις συνέπειες της καισαρικής τομής στην μητέρα και το νεογνό, έτσι ώστε οι μέλλοντες να επιλέξουν. Γιατί η Π.Ο.Υ. δικαιολογεί 10-12% συχνότητα της Κ.Τ. και σε ορισμένες χώρες η συχνότητα φτάνει το 50-65%; Μπορεί η ανθρωπότητα να επιβιώσει μετά την εμφάνιση της ασφαλούς καισαρικής;

 

book9Ένας μοναδικός δεσμός.
Σελίδες : 272
Συγγραφείς M. Claus J. Keneel, F. Claus
Εκδόσεις : ΡΕΩ

Oι συγγραφείς διερευνούν και τεκμηριώνουν την σπουδαιότητα του δεσμού και της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ του νεογέννητου και των γονέων του τις πρώτες ώρες και πρώτες εβδομάδες. Ενός δεσμού που αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή εδραιώνεται στον τοκετό και συνεχίζει με τον θηλασμό. Δίνουν στοιχεία για την καλή ή κακή επίδραση που μπορεί να έχει αυτή η σχέση στην μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.

 

book10Φυσικός Τοκετός Με αναπνοές και τραγούδι για μια εμπειρία γεμάτη χαρά
Σελίδες: 128
Συγγραφέας F Leboyer
Εκδόσεις: ΡΕΩ.

Περιέχει μουσικό CD Οι «πόνοι της γέννας» που τόσο φοβίζουν τις γυναίκες σήμερα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν, μας λέει ο Leboyer, και μας διαβεβαιώνει ότι μερικές απλές ασκήσεις αναπνοής και τραγουδιού μπορούν να βοηθήσουν τη μητέρα να περάσει αίσια την «καταιγίδα» της γέννας και να της χαρίσουν μια υπέροχη εμπειρία την οποία θα φυλάει στην καρδιά της για όλη της τη ζωή. Το πρώτο μέρος αποτελείται από γράμματα που έχουν γράψει στον Leboyer γυναίκες που γέννησαν με τη βοήθεια των συμβουλών του, και τις εμπειρίες τους έρχονται να συμπληρώσουν τα δικά του σχόλια που παρεμβάλλονται στις επιστολές. Ο λόγος του είναι άμεσος, φιλικός, σε πολλά σημεία σχεδόν ποιητικός. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνει για το θέμα της καισαρικής εξηγώντας τους λόγους που οι γυναίκες δεν πρέπει να βιάζονται να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας μας περιγράφει την τεχνική των αναπνοών, δίνοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την εκτέλεσή τους. Ο Leboyer έχει βρει πως ο ήχος του ινδικού ταμπουρά βοηθά τις αναπνοές και διευκολύνει την ενοποίηση του ανθρώπου. Για τοn σκοπό αυτό το βιβλίο συνοδεύει ένα μουσικό CD με μουσική ταμπουρά και οδηγίες για το πώς να το χρησιμοποιήσετε καλύτερα.
book11Μητρικός θηλασμός 28 φυλλάδια
Εκδόσεις Σύνδεσμος θηλασμού Ελλάδος.

Οι συγγραφείς περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον επιτυχή θηλασμό. Κάθε φυλλάδιο διαπραγματεύεται ένα θέμα σχετικό με τον θηλασμό, όπως Πως να εγκαταστήσετε τον θηλασμό. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού. Πώς να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος. Πως να φροντίζετε τις θηλές σας.

Όλη η αλήθεια για το γάλα  Όσα αφορούν την υγεία σας και ίσως δεν ακούσετε από τον γιατρό σαςΌλη η αλήθεια για το γάλα
Σελίδες: 441
Συγγραφέας Μουρούτης Κωνσταντίνος
Εκδόσεις: ETRA (2006)

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πληροφορίες που για πολλά χρόνια δεν ήταν ευρύτερα γνωστές, καθώς υπήρχε εκφοβισμός και τρομοκρατία από πλευράς των γαλακτοκομικών βιομηχανιών.

“Σήμερα πίνουμε μη φυσικό γάλα, προερχόμενο από εκτρεφόμενες αγελάδες, γενετικά μεταλλαγμένες με τεχνητή γονιμοποίηση. Κάθε γουλιά γάλα περιέχει ισχυρές αυξητικές ορμόνες όπως οι IGF I & IGF II, λίπη και χοληστερίνη, άλλες 59 ενεργές ορμόνες, αλλεργιογόνα, πάνω από 52 ισχυρά αντιβιοτικά, βακτήρια και ιούς…”

O ιατρός Κ. Μουρούτης ερευνά βαθιά για να εφοδιάσει το κοινό με σύγχρονες διεξοδικές έρευνες αυτών των θεμάτων και όχι μόνο. Επιπλέον προωθεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, παρουσιάζοντας με απλό αλλά επιστημονικό τρόπο κάποιους σημαντικούς κανόνες υγείας, που συμβάλλουν στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟΕπιστροφή στον Μητρικό θηλασμό 
Σελίδες: 376
Συγγραφέας Παπαβέντσης Στέλιος
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ (2011)

 

Το ισχύον σύστημα στερεί την ελευθερία επιλογής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν.

Αυτές οι μητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασμό, ενάντιες πρακτικές, πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καμία επιστημονική βάση που καθημερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους.

Αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει ακόμα να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που με καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύπτονται για τον μητρικό θηλασμό κατά τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο. Θα ωθήσει το άμεσο περιβάλλον των νέων γονιών να αλλάξουν ξεπερασμένες νοοτροπίες, παρέχοντας έτσι υποστήριξη στον μητρικό θηλασμό ως τον φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών. Θα ευαισθητοποιήσει επαγγελματίες υγείας και μη που έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά και μητέρες, ώστε να προστατεύσουν με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο τη γαλουχία. Θα κινητοποιήσει πολιτικούς, μέσα μαζικής ενημέρωσης και εργοδότες ώστε να δώσουν ώθηση σε μια εθνική καμπάνια προστασίας του μητρικού θηλασμού ως σημαντικού μέσου προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Θα τους πείσει ότι η αύξηση στα ποσοστά των παιδιών που θηλάζουν είναι προς το συμφέρον –υγείας, οικονομικό, οικολογικό, κοινωνικό– όλων.

 

Προικισμένα Μωρά, Εμπνευσμένοι γονείς, Για μια άλλη προσχολική διατροφή
Συγγραφέας Παπαβέντσης ΣτέλιοςΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΑ ΜΩΡΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ (2010)

Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, συγγραφέας του πολύτιμου οδηγού προς γονείς με τίτλο ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΑ ΜΩΡΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ: Για μια άλλη προσχολική ηλικία, επικεντρώνει τώρα την προσοχή του στο πολύ σημαντικό θέμα της διατροφής των νηπίων. Μεταξύ άλλων το βιβλίο αυτό δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ωριμάσει τις δεξιότητες του στο θέμα φαγητο; Να τρώει ποικιλία υγιεινών τροφών;” “Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να πειραματίζεται, να δοκιμάζει το καινούριο στη διατροφή του;” “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να τρώει χωρίς τη δική μου βοήθεια σε τακτικούς χρόνους;” Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα θέματα του απογαλλακτισμού, της πρόληψης της παχυσαρκίας, της καταλληλότητας των οργανικών τροφών κ.α