Ευτοκία, Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού

Ήπιες Εναλλακτικές Μέθοδοι

Ρεφλεξολογία κατά την κύηση

 

Η κύηση είναι μια ιδιαίτερα έντονη περίοδος για την έγκυο, κατά την οποία συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην ψυχολογική και συναισθηματική της κατάσταση. Καθώς περνάνε οι εβδομάδες από τη σύλληψη, το σώμα αλλάζει προκειμένου να προσαρμοστεί  στις ανάγκες μιας νέας ζωής που βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Οι αλλαγές αυτές είναι καταλυτικές. Η έγκυος μπορεί να υποφέρει από ναυτίες (κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης), κόπωση, δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγίες, καούρες, αϋπνίες, πόνους στη μέση, συχνουρία, δυσκολία στην αναπνοή κ.α.

Η Ρεφλεξολογία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κράτη όπως η Μ. Βρετανία για να ανακουφίσει τα παραπάνω συμπτώματα και να μετατρέψει την περίοδο της εγκυμοσύνης σε μια μοναδική εμπειρία.

 

Τα οφέλη της Ρεφλεξολογίας είναι σημαντικά καθώς δεν προτείνεται η κατανάλωση φαρμάκων, ακόμη και αν αυτά είναι ήπια σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Με τη ρεφλεξολογία μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά συμπτώματα όπως:

• Στο πρώτο τρίμηνο: κόπωση, ναυτίες, δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγίες, μυϊκοί πόνοι, αλλαγές διάθεσης

• Στο δεύτερο τρίμηνο: διαβήτη κύησης, υπέρταση, ισχυαλγία, πόνοι στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι

• Στο τρίτο τρίμηνο: δυσκολία στην αναπνοή, καούρες, συχνουρία. αυπνίες, πόνοι στην μέση, αιμορροίδες , φλεβήτης, οιδήματα, πρηξίματα κα.

Ρεφλεξολογία και Λοχεία

Η λοχεία είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδος για τη γυναίκα ταυτισμένη με την έννοια των αλλαγών. Αλλά δεν είναι μόνο ο ερχομός του νεογέννητου η μοναδική μεταβολή την οποία υφίσταται η μητρική φύση. Η ανατομική–μηχανική απότομη αλλαγή που υπόκειται το σώμα της μητέρας με τον τοκετό συνοδεύεται από έναν καταιγισμό ορμονικών αλλαγών. Τα αυξημένα κατά την εγκυμοσύνη επίπεδα αρκετών ορμονών (οιστραδιόλη, οιστριόλη, οιστρόνη, χορειακή γοναδοτροπίνη, β-ενδορφίνες, κορτιζόλη) πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό, άλλες ορμόνες όπως η προλακτίνη και η οξυτοκίνη αυξάνονται ενώ ο θυρεοειδής—ο “μαέστρος” των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα—προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία με μια σειρά αλλαγών (ελάττωση των Τ3 και Τ4 και διατήρηση σταθερών της ελεύθερης Τ3, Τ4). Η περίοδος αυτή της “επαναπροσαρμογής” του μητρικού σώματος συχνά συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα:

 • Ανεξήγητο αίσθημα απελπισίας, τάση για κλάμα, συναίσθημα εσωτερικού κενού
 • Έλλειψη ευχαρίστησης  κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και από αυτές που ήταν επιθυμητές στο παρελθόν.
 • Ελάττωση του αισθήματος της πείνας αν και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται το αντίθετο
 • Έντονο αίσθημα κόπωσης.
 • Έντονη εφίδρωση.
 • Απώλεια μαλλιών.
 • Ανεξήγητα  αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας
 • Αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
 • Αϋπνία, ακόμα και όταν το μωρό κοιμάται.

 

Σε βαρύτερες περιπτώσεις, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Πολλές νέες μητέρες έχουν φευγαλέες σκέψεις να βλάψουν το παιδί τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για σκέψεις που τρομάζουν παρά για πραγματική επιθυμία επίθεσης στο νεογέννητο.

 

Η Ρεφλεξολογία και τα διάφορα είδη της είναι μια συμπληρωματική, ολιστική θεραπεία η οποία λειτουργεί χωρίς φάρμακα.

Πολύ συχνά στο σώμα μας τα διάφορα όργανα (μυοσκελετικό σύστημα αλλά και σπλάχνα) δυσλειτουργούν λόγω της ύπαρξης παθολογικών αντανακλαστικών. Ένα οικείο σε όλους μας παράδειγμα είναι οι μυϊκές κράμπες: Ο σπασμός του μυός προκαλεί πόνο, ο πόνος προκαλεί μεγαλύτερο σπασμό και ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται. Η Ρεφλεξολογία θεωρεί ότι τέτοια παθολογικά αντανακλαστικά μπορούν να υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο στους μύες αλλά και στα εσωτερικά όργανα, τα οποία δυσλειτουργούν όχι λόγω βλάβης του κάθε οργάνου, αλλά λόγω εσφαλμένων «εντολών» από το νευρικό σύστημα. Στις συνεδρίες της Ρεφλεξολογίας, ο θεραπευτής με κατάλληλες πιέσεις σε «σημεία κλειδιά» για τον οργανισμό μπορεί να διακόψει τα παθολογικά αυτά αντανακλαστικά, αποκαθιστώντας την ισορροπημένη λειτουργία των μελών του σώματος ή των εσωτερικών οργάνων. Σύμφωνα με τη θεραπευτική της Ρεφλεξολογίας, ολόκληρο το σώμα αντιπροσωπεύεται σε σημεία του πέλματος, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι αντιπροσωπεύεται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Με ειδικούς χειρισμούς στα κατάλληλα σημεία του πέλματος, διεγείρονται αντίστοιχες εγκεφαλικές δομές, αποκαθιστώντας τη λειτουργία των αναλογούντων οργάνων, συμπεριλαμβανομένης και της έκκρισης των ορμονών, της αιμάτωσης και της λεμφικής ροής, των συσπάσεων της μήτρας καθώς και της ψυχικής διάθεσης

Τα οφέλη της Ρεφλεξολογίας:

 • Επιφέρει χαλάρωση και διευκολύνει τον ύπνο
 • Βοηθάει στην απελευθέρωση του διαφράγματος και αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία του κατώτερου μέρους των πνευμόνων που είχαν υποστεί συμπίεση στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης
 • Αποσυμπιέζει τους αυχενικούς, θωρακικούς και οσφυϊκούς μυς.
 • Αποκαθιστά τη λειτουργία του εντέρου και βοηθάει στην πέψη των τροφών
 • Βοηθάει στην ορμονική εξισορρόπηση και στην κατακράτηση υγρών
 • Επιταχύνει την αποβολή τοξινών
 • Βελτιώνει την διάθεση

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου μια ώρα. Η μητέρα δεν είναι ανάγκη να αποχωριστεί το μωρό. Είναι συνήθης πρακτική σε χώρες όπως στη Μ. Βρετανία και στην Ολλανδία το μωρό να χαλαρώνει μαζί με την μητέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, πάνω στην κοιλιά της ή στην αγκαλιά της.

Ελευθερία Βουτσινά, Ρεφλεξολόγος

Εξειδικευθείσα στη Νευρο- Ρεφλεξολογία

Για ατομικές συνεδρίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία του  σωματείου τηλ. 210 6844201

Ώρες επικοινωνίας : Δευτέρα – Πέμπτη 13:00-20:00