Ευτοκία, Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού

Όχι παρεμβάσεις χωρίς λόγο

Όχι παρεμβάσεις χωρίς λόγο

“Μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος
δικαιολογείται να παρέμβει κανείς
στη φυσική πορεία μίας γέννας”

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε πως ο τρόπος που έρχονται τα μωρά στον κόσμο ακολουθεί την γενικότερη τάση απέναντι στα φυσικά γεγονότα,
απόλυτος έλεγχος, καθοδήγηση και επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας.

Με στόχο την επίτευξη της μέγιστης ασφάλειας και της ελάχιστης ταλαιπωρίας,η ιατρικοποίηση της γέννας έχει οδηγήσει σε αδικαιολόγητα ψηλό ποσοστό καισαρικών και παρεμβάσεων στον τοκετό.

Όμως η παρέμβαση στη φυσική ροή της γέννησης έχει ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, για τη μητέρα και το μωρό.

  • αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη
  • ο θηλασμός αναστέλλεται
  • και επηρεάζεται η ανάπτυξη του πολύτιμου πρώιμου δεσμού μαμάς-παιδιού.

Είναι πλέον αποδεκτό παγκόσμια και διεπιστημονικά ότι οι εμπειρίες της πρώιμης φάσης της ζωής – ενδομήτρια ζωή, γέννηση, πρώτοι μήνες – παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη μελλοντική ψυχική και σωματική υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Το θετικό ξεκίνημα της ζωής αποτελεί, με τη σειρά του, το θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας.

Η προστασία της περιγεννητικής περιόδου και του φυσικού τοκετού είναι λοιπόν ουσιαστικό έργο πρόληψης της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής διαταραχής.

Εδώ και χρόνια η ΕΥΤΟΚΙΑ πορεύεται σ’αυτή την προσπάθεια, στηρίζει, πληροφορεί, συνοδεύει τις μητέρες/τα ζευγάρια στα πρώτα βήματα της γονεικότητας, για να καλωσορίζουν τα μωρά τους με φυσικό και αβίαστο τρόπο, συνειδητά και υπεύθυνα.