Ευτοκία, Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού

ΑΝΘΟΙΑΜΑΤΑ ΤΟΥ BACH

Εγκυμοσύνη   και  Τοκετός

Στη διάρκεια της κύησης τα παρακάτω ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν την έγκυο να αντιμετωπίσει ενοχλήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της κύησης.

 • Αν αισθάνεσαι οτι δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς στις αλλαγές  που η εγκυμοσύνη φέρνει στη ζωή σου το Walnut είναι το ανθοϊαμα που σου ταιριάζει.
 • Αν αισθάνεσαι αναστάτωση ενόψει εξετάσεων-υπέρηχου καθώς και φόβο οτι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό σου, κατάλληλο ανθοϊαμα για σένα είναι το Olive.
 • Αν αισθάνεσαι ανυπομονησία κυλάει πολύ αργά και αδυμονείς να τελειώσει ίσως πρέπει να δοκιμάσεις Impatiens.
 • Πολύ συχνά οι αλλαγές στο σώμα σου -που φυσιολογικά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης- μπορεί να σου δημιουργούν αποστροφή για την εξωτερική σου εμφάνιση. Σε αυτή την περίπτωση το Crab Apple είναι διαίτερα χρήσιμο.
 • Για τις ναυτίες κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης προτείνεται το Scleranthus.
 • Πρίν τον τοκετό

  Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι φόβο ενόψει του τοκετού. Το Mimulus θα σε

  Πρίν τον τοκετό

  Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι φόβο ενόψει του τοκετού. Το Mimulus θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις πρώτες διαστολές ή την ιδέα πιθανής καισαρικής. Εάν αισθάνεσαι αναταραχή χωρίς να γνωρίζεις τα ακριβή αίτια ίσως θα πρέπει να δοκιμάσεις το Aspen.Ο τοκετός εγκαινιάζει μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στη ζωή της οικογένειας. Το Walnut είναι το ανθοϊαμα που συντελλεί στην ομαλή μετάβαση απο τη μία περίοδο στην άλλη. Όσο καλά προετοιμασμένη και αν αισθάνεσαι πριν τον τοκετό, η ίδια η διαδικασία του τοκετού μπορεί να σου προκαλέσει σοκ. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι Star of Bethlehem. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Rescue Remedy. Το Rescue Remedy είναι ένα μείγμα ανθοϊαμάτων και ενδύκνειται σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Περιέχει 5 ανθοϊάματα για το σοκ, τον τρόμο, την ανησυχία, την αδυναμία αυτοελέγχου, την τάση απώλειας των αισθήσεων. Πρόκειται για το ιδανικό ανθοϊαμα που μπορείς να πάρεις μαζί σου στην αίθουσα τοκετού. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω συμβουλές είναι μόνο ενδεικτικές· η ανθοθεραπεία, παρά το εξαιρετικό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, δεν είναι τρόπος αυτοθεραπείας αλλά δίνει τα μέγιστα και πιο μόνιμα αποτελέσματα μόνο όταν ασκείται από εξειδικευμένο θεραπευτή.

 

Λοχεία

Οι πρώτες ημέρες της μητρότητας

Συγχαρητήρια! Είστε πλέον μητέρα! Η λοχεία είναι μια πολύ ευτυχισμένη αλλά και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης ύπνου, της συσσωρευμένης κόπωσης, των συχνών αλλαγών στη διάθεση (λόγω ορμονικών διαταραχών) κ.τ.λ. τα παρακάτω ανθοϊάματα είναι πολύ βοηθητικά:

Olive για την εντιμετώπιση της εξάντλησης απο την έλλειψη ύπνου. (Επίσης το

 • Cerato έχει αναφερθεί οτι βοηθάει στο να παραμένει το σώμα σε εγρήγορση σε περίπτωση που έχεις ελλατώσει και την ποσότητα καφείνης που προσλαμβάνεις καθημερινά)
 • Εχεις συχνά αμφιβολίες για το πόσο καλή μητέρα είσαι; Το Larchμπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου.
 • Εχεις μια πληθώρα πράγματα να κάνεις και πολύ λίγη ενέργεια; Όταν αισθάνεσαι οτι δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα πάντα τότε χρειάζεσαι Elm. Εάν έχεις την τάση να παίρνεις κατάκαρδα την κάθε μικρο-αναποδιά, δοκίμασε Gentian. Εάν αισθάνεσαι κατάθλιψη χωρίς εμφανή αιτία τότε το Mustard σου ταιριάζει καλύτερα.

Ο θηλασμός είναι μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία για την νέα μητέρα καθώς μπορεί να εμφανισθούν προβλήματα ή και αδυναμία αυτός να ολοκληρωθεί. Τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν δεν θα πρέπει να σκιάσουν το χρόνο που περνάς με το μωρό σου.

Εαν αισθάνεσαι δυσαρεστημένη/ένοχη/θυμωμένη με τον εαυτό σου το Pine είναι ένα αποτελεσματικό ανθοΐαμα.

Επίσης πολύ χρήσιμη είναι και η κρέμα Rescue Remedy για μικροτραυματισμούς και ραγάδες θηλών που είναι πολύ συχνές στη διάρκεια του θηλασμού.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω συμβουλές είναι μόνο ενδεικτικές· η ανθοθεραπεία, παρά το εξαιρετικό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, δεν είναι τρόπος αυτοθεραπείας αλλά δίνει τα μέγιστα και πιο μόνιμα αποτελέσματα μόνο όταν ασκείται από εξειδικευμένο θεραπευτή.

Ελευθερία Βουτσινά

Ρεφλεξολόγος

Εξειδικευθείσα στη Νευρο-Ρεφλεξολογία